Дружество на инвалидите "Надежда" е основано на 12 март 1992 г. като социална услуга в общността, която има за цел да създаде необходимите условия за преодоляване изолираността на хората с увреждания и включването им в културния и социален живот. То е едно от първите в страната. В момента обединява около 300 инвалиди от всички населени места в община Мездра.

"През изминалите 25 години дружеството се развива, води активен организационен живот и културно-масова дейност, ползва се с доверие и авторитет в обществото, сподели председателят на местната структура на Съюза на инвалидите в България Камелия Петкова. Редовно участваме в различни фестивали, проекти, кампании и инициативи, сред които Фестивала на изкуствата "Free fest: Mагията на Мездра”, Държавното първенство по масов спорт "Гимнастрада", кампанията на bTV "Да изчистим България за едни ден" и др. Ежегодно отбелязваме патронния празник на дружеството - Вяра, Надежда и Любов (17 септември) и Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. Организирали сме десетки екскурзии за нашите членове, по време на които сме посетили повече от 30 културни и природни забележителности у нас - манастири, църкви, пещери и т. н. Благодарим на всички, които са ни помагали в трудни моменти през тези години и са ни дарявали с надежда", каза в заключение Петкова.

По случай четвъртвековния юбилей на дружеството неговото ръководство награди с грамоти трима дългогодишни деятели на организацията - Лазар Пецински, един от учредителите на дружеството, Петър Кръстев, почетен член на Управителния съвет, и Веска Йотова.