Kметът Живков, главният финансист на общината Силвия Василева, общинският съветник Милена Кирилова, директорът на библиотеката Анелия Иванова, началният учител Даниела Данаилова и експертът от областна администрация Елена Любенова прочетоха заедно с деца от ІІІ „А” клас от ІV Основно училище "Иван Вазов” разказа "Птича перушина". Той е един 12-те, които съдържа детската книга "Ние врабчетата" на големия писател Йордан Радичков.

Живков прочете финала на разказа. Той завършва така: "Ако вие, деца, някъде по пътя си срещнете птича перушина, недейте я отминава. Повдигнете я от земята и я пуснете да полети и тя ще ви бъде много признателна. Защото една птица може да бъде мъртва, но перата и са винаги живи. Недейте отминава нашата птича перушина, деца, недейте отминава спомена на нашия живот, а го съживявайте!

За международният ден на книгата библиотеката в Монтана организира и други прояви - драматизации, песни, танци, парад на приказни герой, куклен театър, викторина. В тях участваха на 200 деца от училищата в Монтана.

От дарителската кампания, обявена за деня, са събирани 50 книги с произведения за деца. В дните преди Великден част от тях ще стигнат до къщичките за книги в двора на ІV Основно училище. Друга част от дарението ще бъда предоставена на социалните домове в града, съобщи директорът на библиотеката Анелия Иванова.