© МРРБ

Участници от всичките 51 общини от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен избраха представителите на местната власт в Регионалният съвет за развитие, който има ключова роля в цялостния процес на планиране, управление, координация и изпълнение на регионалния план за развитие, както и в процесите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.

Съгласно разпоредбите на Закона за регионалното развитие общините в Северозападния район за планиране имат 11 представители в Регионалния съвет за развитие, като квотите са определени на база населението по области според данните на НСИ към 31.12.2019 г.

Съгласно утвърдената процедура изборът се проведе по области, като делегатите номинираха и гласуваха както за титуляри, така и за техните евентуални заместници. Право да бъдат предлагани за членове на РСР имат само кметове на общини и председатели на общински съвети.

За представители на област Видин бяха избрани кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще представляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Промяната в Закона за регионалното развитие предвижда 3 формата за работа на Регионалните съвети за развитие – основен, широк и експертен. Основният състав включва областните управители и представителите на общините. Широкият формат на Регионалния съвет за развитие включва и представители на Централното координационно звено към МС, един представител на ОСЕС, както и по един представител от всички министерства, НСИ, БАН и НСОРБ. Освен тях, в разширения състав на РСР вземат участие двама представители на работодателските организации, двама – на синдикатите, двама на висши училища, трима представители на бизнеса и толкова на неправителствения сектор.