"Доставяме дори галоши и пантофи за бабите и дядовците", разказва първият управник на монтанското село Еловица Митко Николов. "В някои от селата автобус въобще не минава и са откъснати от света. Възрастните имат стари коли, но са ги спрели от движение, защото не могат да им плащат винетките. Местните се групират да пътуват сякаш отиват на екскурзия. Причините са, че поради обезлюдяването линиите са нерентабилни."

Автобусите недостигат и от Берковица и Вършец до Монтана. Негласно хората ползват частен нелегален транспорт.

За 48 населени места с общо 8 754 жители не е осигурен обществен транспорт. За други 43 населени места с 6 878 жители има автобус под 5 дни в седмицата, което затруднява достъпа до работа, административни, здравни и образователни услуги, показва одит на Сметната палата.

Транспортните проблеми в Северозападния район са анализирани предвид факта, че изостава по показател "Брутен вътрешен продукт" на човек от населението. Районът обхваща териториите на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Mестните недоумяват защо не се появяват маршрутки, които да превозват желаещите да пътуват. Място за предприемачество и инициатива има.