Градоначалникът е пояснил, че идеята да се възстанови осветлението на скалите е на гупа младежи от Белоградчик . Поради липса на средства в общината, младежите са събрали средства от дарители и са поставили 11 лампи в двора на историческата крепост „Калето“ и на няколко от съседните скали. За да закрепят осветителните тела, те са пробили дупки с диаметър от 1 см и дълбочина от 10 мм. Кабелите не са вкопавани в камъка, а висят във въздуха.

Скалите на Белоградчик са били осветени преди 50 години. Нощем каменните великани са изглеждали като огромни призраци и са привличали туристи от близо и далеч. Преди 30 години обаче инсталацията е разграбена и унищожена. Общината няма средства да я възстанови. Постаявнето на 11 лампи е частна инициатива.

Кметът Николов смята, че едва ли отвори от 10 милиметра ще съсипят скалите. Според него най-големият проблем е липсата на закон за почистване на растителността от скалите.

Доброволецът Ангел Боянов, монтирал част от стълбовете на осветлението, е категоричен, че това, което са направили, не уврежда по никакъв начин скалата. Направили са го, защото обект като Белоградчишката крепост трябва да бъде осветен.


Източник: btv.bg