"Средствата за годишен членски внос към НАПОС са разписани в Бюджет 2018 на Община Мездра в частта Общински съвет", се казва в питането. В тази връзка председателят на Общинския съвет пита: Каква е причината, довела до неизпълнение на решение на ОбС - Мездра, касаещо бюджета и дали кметът на общината ще разпореди превод на дължимата вноска преди изтичането на срока за погасяването ѝ, или Община Мездра ще дължи и лихви за просрочен период?

И още: Изплатени ли са вноските на Община Мездра за годишен членски внос към Асоциацията на секретарите на общините в Република България (НАСО РБ) и към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) - и ако са, на коя дата?

В своя писмен отговор Генади Събков заявява, че "Община Мездра не членува в НАПОС”, а в Асоциацията "членува г-жа Яна Нинова като физическо лице, председател на Общинския съвет". "В бюджета на Община Мездра за 2018 г. няма фиксиран разход за покриване на членски внос на председателя на Общинския съвет в НАПОС, твърди Събков. На този етап няма изрично решение на Общинския съвет или друго правно основание, на база на което да бъде извършено това плащане.

Становището на финансовия контрольор на общината и консултациите с АДФИ потвърждават решението ми, че при тази фактическа обстановка извършването на такъв разход е недопустимо".

"Не съм разпоредил и няма да разпоредя в бъдеще превеждането на общински средства за дължимия от Вас като физическо лица членски внос, без да има легитимно правно основание за това”, се казва в заключение в писмения отговор на кмета на Мездра до председателя на Общинския съвет.

Според Яна Нинова отказът на Генади Събков да преведе членския внос на Община Мездра към НАПОС - за разлика от вноските към Асоциацията на секретарите на общини (б. а. в която членува секретарят на Община Мездра Севдалина Джамбазка) и към НСОРБ, които са преведени още в началото на годината - е показателен за отношението на кмета на Мездра към Общинския съвет. "Благодаря Ви", че за пореден път противопоставяте Общинския съвет и Община Мездра, заяви по този повод Нинова. "Благодаря Ви", че за пореден път демонстрирате своето отношение към Общинския съвет".

На фона на тази негласна "война между институциите", недоумение буди фактът, че през 2016 г. и 2017 г. кметът е превел членския внос на Община Мездра към НАПОС, а сега категорично отказва да го направи…

Впрочем, в типичния си безпардонен стил Събков изпрати своя писмен отговор на питането на Нинова броени минути преди сесията на Общинския съвет, което е грубо нарушение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация. Съгласно чл. 82, ал. 1 от този правилник: "Отговорът на въпроса се предоставя най-малко 24 часа преди съответното заседание на Общинския съвет”.