Целта на тази рестриктивна мярка е повече от ясна: да се пресее до минимум информацията, която излиза от кметската управа. Лошото в случая е, че след "промиването" на информацията през най-ситно сито, вместо самородно злато, на дъното обикновено остава… шлака.

Факт е, че през последната една година прессъобщенията, които се изпращат до медиите от страна на Община Мездра, се броят на пръстите на едната ръка. И то при условие, че в кметската управа бяха назначени не един и двама пиари… За разлика, например, от PR-ите на Община Враца, които ежедневно буквално заливат местните и регионални медии с информация за дейността на кметската администрация.

Всичко това не би било толкова обезпокоително, ако на официалния сайт на Община Мездра своевременно се публикуваха материали за случващото се в Общинската администрация. Подобни статии обаче, са спорадични, в което може да се убеди всеки, който си направи труда да посети интернет страницата на Общината.

В крайна сметка забраната за присъствие на представители на медиите на кметските оперативки ощетява всички. Но най-вече гражданите на общината, които занапред няма да могат бъдат информирани навреме какво реално става в "Белия дом" на Мездра. Губят и медиите, губи и кметската управа, доверието в която едва ли ще се повиши с подобни ограничителни мерки и стил на управление.

На фона на това пълно медийно затъмнение, едва ли е случаен фактът, че Община Мездра заема невралгичната 69-а позиция от всички 265 общини у нас в Рейтинг на активната прозрачност 2016, както показват резултатите от проучване, извършено от Програма "Достъп до информация".