В изявлението си пред журналисти кметът Живков акцентира върху социалната дейност на общината и най-вече усилената работа на Домашния социален патронаж. Осигуряване на обяд и грижи в домашна среда ползват близо 1000 души в града и селата на Монтана. Още близо 500 са хората са потребителите на другите услуги на общината в социални комплекси и по асистентски програми.

Най-важните европейски проекти за Монтана са по програмите „Околна среда” и „Лайф” за подобряване качеството на атмосферния въздух. До сега 270 домакинства са подменили отоплителните си уреди от твърдо на екологично гориво. До 2023 се очаква те да достигнат 550.

През тази година са започнати и значителни проекти по оперативна програма „Региони в растеж” в културна и социална инфраструктура. Това са проектите за основна реконструкция на сградата на читалище „Разум” и за ремонт на 22 социални жилища. Крайният срок на изпълнението им е през следващата година. Ремонти са направени и на почти всички сгради на детски ясли, градини и училища, обобщи Живков.

По програмата за трансгранично сътрудничество се работи по проект за развитие на спортната инфраструктура – стадион село Николово.

Дългоочакваният ремонт на централния площад „Жеравица” ще започне още в началото на 2022. През нея се очаква и напредък и по изграждането на младежкия център, финансиран по исландската програма.