Ще се извършва строг сутрешен филтър и задължително изискване за медицински преглед на входа от медицинските специалисти, като не се допускат деца със съмнение за заболяване. Ще се прави четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на помещенията.

Директорите на детски заведения са длъжни да осигурят предпазни средства – ръкавици, дезинфектанти и др. за персонала. Ограничава се достъпът на външни лица. По преценка на родителите децата може да не посещават детските заведения в определения превантивен ограничителен период.

Със заповедта се преустановяват посещенията на културни мероприятия (в т. ч. кина, театри, концертни зали, фитнес зали, тържества, чествания и др.), в които се събират много хора на закрито, а също и организирането на масови културни, туристически и други мероприятия на открито - концерти, фестивали, изложения и др. Провеждането на спортни мероприятия ще се извършва без публика.

Забранява се провеждането на извънкласни дейности, олимпиади, учебни практики, състезания, турнири, ученически игри и др., в които участват деца и ученици.

В сградата на общинска администрация - Видин и в сградите на всички общински предприятия ще се извършва четирикратна дезинфекция и редовно проветряване на кабинетите и помещенията.

Ограничава се достъпът на външни лица до всички социални услуги на територията на общината.

Документът се издава на базата на заповед на министъра на здравеопазването от 8.03.2020 г. и във връзка с регистрирани случаи на COVID-19 на територията на Габрово и Плевен, и препоръка на Националния оперативен щаб.

Източник: bnr.bg/vidin