Проектното предложение е по покана на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за финансиране по Инвестиционна програма за климата (ИПК) за насърчаване използването на електрически превозни средства. Докладната на кмета е в съответствие със Закона за опазване околната среда, предходните разпоредби на закона за ограничаване изменението на климата и решения на Министерския съвет.

В проектното предложението е записано, че новите ектромобили ще заменят до три броя излезли от употреба МПС-та, бракувани в началото на тази година. Предназначението на нoвите превозни средства ще бъде да обслужват Общинската администрация при изпълнение на нейните социални функции. Предвижда се новите електромобили да се движат в рамките на града и близките населени места.

В докладната се посочва още: "Размерът на безвъзмездната финансова помощ за закупуване на един брой електромобил от категория М1 е 20 000 лв. След провеждане на обществена поръчка по ЗОП и събиране на оферти за доставка на електрически превозни средства, е възможно да възникне необходимост от дофинансиране на разликата от получените оферти и размера на безвъзмездната финансова помощ, която НДЕФ предоставя. Необходимо е Общинският съвет да даде принципно съгласие за дофинансиране на разликата между гранда и стойността на превозните средства"

Кметът на Враца е изготвил проект за решение, който съветниците ще разгледат и ще бъде подложен на гласуване на предстоящата априлска сесия на местния парламент.