Официалното откриване е е днес, 2 април, от 10.30 часа, а специални гости ще бъдат създателите на образователната онлайн платформа "Книговище". Маратонът ще продължи с игра "Оплетени приказки", насочена към децата от 5 до 8 години. Тя ще се провежда в периода 8 - 12 април в Детски отдел.

Акцент в разнообразната програма е Седмицата на Чарли Чаплин "Открий комика гений", посветена на 130 години от рождението на големия актьор. Под формата на интерактивни уроци ще се даде възможност на ученици от VI до ХII клас да се запознаят с биографията на Чаплин, както и с най-известните му образи в киното.

Специално място в програмата е отделено и на българските автори. На 18 април (четвъртък) в Общата читалня ще гостува Диана Юсколова с най-новата си книга "Аплодисменти', в която са събрани 80 стихотворения.

На 19 април (петък) от 18:30 часа ще се проведе петата "Нощ в библиотеката". По традиция ще бъдат организирани различни игри и забавления за малки и големи, свързани с книгите и четенето.

Финалната инициатива е на 22 април (понеделник) от 18:00 часа, когато ще бъде представена и книгата "От Балкана до Дунав - Идеи за пътешествия в Дунавска България" на авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов, Михаил Михов. Изданието запознава читателите с интересни факти от тракийското и римското наследство по земите в региона, обръща внимание на защитените територии и биоразнообразието и отделя специално внимание на виното и храната в Дунавска България.

Всички ученици, взели участие в Маратона на четенето 2019, ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.