Хората, за които се казва, че са лидери, успяват да вдъхновят с действията си, да сплотяват екипа, да създават приятна среда за работа и да бъдат двигател на позитивните промени. За да се случи това, лидерът трябва на първо място да осъзнае, че носи отговорност не просто за себе си и за своето представяне, но и за това на хората около себе си.

Добрата комуникация е изключително важна. Затова и успешните лидери целенасочено полагат усилия да общуват ефективно с хората, от които са заобиколени. Те опознават екипа си и самите те са достатъчно открити. Говорят кратко и ясно и търсят обратна връзка, за да се убедят, че това, което са имали като съобщение към служителите в екипа, е разбрано от всички.

Характерно за успешните лидери е и това, че си поставят смели цели. Затова е важно и когато ги споделят с екипа, да дават информация, която е специфична и разбираема.

Лидерите не гледат на проблемите като на задънена улица, а търсят нови подходи и възможности за решаването им. Те се стремят на първо място да опознаят същността на казуса, пред който са изправени, обмислят варианти за подход към него, преценяват възможните предизвикателства по пътя, събират и мненията на екипа, макар че финалното решение и прокарването му си остава тяхна отговорност.

Лидерите се грижат и за приятелската работна среда, защото вярват, че тя е важна. Опитват се и да избягват създаването на конфликтни ситуации. Ако все пак се стигне до такава между членовете на екипа, предприемат незабавни действия за разрешаването й. Защото знаят, че обратното би означавало да се изправят пред риска от създаване на токсична среда.

Лидерските умения играят важна роля за успеха на една организация, затова са и високо ценени от специалистите по подбор.


Източник:
dnevnik.bg