Не случайно населеното място се нарича Лик, тъй като според една от легендите, името на селото идва от "лико", което се е използвало за връзване и правене на въжета, днешният сизал, но от естествени материали – жилаво и здраво като пъпна връв със земята. Но местните хора знаят и друга, която пък разказва, че близо до селото има местност, която изглежда като профил на лице, обърнато към слънцето, от старата дума за лице - лик. И като потвърждение на легендите, лижени за пореден път показаха, че завещаното от предците е като свиден бащин завет да помнят и пазят традициите и духа, с които са закърмени.

И този завет, и тази приемственост оживяха в навечерието на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Рождество Христово - Малка и Голяма Коледа!

Истински духовен празник изживяха жителите на старопланинското селище, организиран от НЧ "Наука-1919" и кметството. Салонът се окза тесен да побере цялото село, за да споделят общохристиянската радост от раждането на Спасителя и надеждите за по-доброто им утре.

Наследниците на някогашния самодеен театър, малките театрали представиха драматизацията „Дванадестте месеца“, за да припомнят, че някога тук е имало богат и разнообразен духовен живот.

Потропването на гегите, наричанията и благословът на коледарите създадоха онази вдъхновяваща атмосфера, която като невидима нишка свързваше човек с човека, душа с душата и сърце със сърцето.

Празничната програма продължи с изпълненията на децата от танцовата формация към читалището и автентичните коледарски народни песни на Женския народен хор към читалището и талантливите малки наследнички на лишките гласовити певици.

Разбира се, че празникът нямаше да бъде същият без вълшебната окарина на бай Георги Димитров, многократен участник и лауреат от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Човекът музика, който превърна малката глинена окарина, почти вече несрещана като музикален инструмент, в истинска невидима връзка с космическото усещане.

Разбира се, че на празника не липсваше и богато подредена трапеза за Бъдни вечер и за Коледа, дело на майсторитите кулиранки в Лик – от пуканките, сармите и пълнените чушки, до обредните бъднивечерски хлябове и мамещото благоухание на домашните баници.

В края на празничната вечер кметският наместник Генка Цветкова поздрави всички участници и гости с постъпващите празници и им пожела здраве, благополучие и сплотеност в добри и трудни дни,