Знаете ли обаче, че…

Вярва се, че украсяването на елхата води началото си от края на 15.век, когато християните в Германия са започнали да украсяват с тях домовете си.

Някога гирляндите са били правени от истинско сребро!

За коледни елхи се използват вечнозелени дървета като ела, бор или смърч.

Песента „Jingle Bells” е написана от Джеймс Пиърпонт през 1857 г. Първоначално носи името „One Horse Open Sleigh” и е била предназначена за Деня на благодарността в САЩ.

Най-високото коледно дърво е било украсено в Сиатъл, Вашингтон, през 1950 г. и е било високо цели 67 метра!

Произходът на Рудолф – северния елен с червен нос, идва от промоция на отдел в универсалния магазин Монтгомъри Уард. През 1939 година служител развива идеята за еленчето, за да привлече клиентите да си купят детски книжки. Проработва! Магазинът продава над два милиона копия. Първоначално еленът няма червен нос обаче защото по онова време червеният нос се е свързвал единствено със състояния като грип и алкохолизъм.

Един от най-безопасните и полезни начини за рециклиране на коледното дърво е, като го дарите за храна на животните в зоопарк или другаде.

Традицията с окачването на чорапи по Коледа идва от една датска легенда. Живял някога един беден човек, който имал три дъщери, за които не можел да си позволи да осигури зестра. Свети Никола пуснал през комина торба с жълтици, които се разхвърчали и попаднали в чорапите, които се сушали до камината. По този начин дъщерите вече имали зестра, която щяла да им позволи да се задомят.

Въпреки че Коледа е всенароден празник, в Библията никъде не се упоменава, че е свещен ден.

Първите коледни картички възникват през 19.век

За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин - романтично събитие, на което дамите очакват да бъдат заведени на вечеря.

В света съществуват два острова, носещи името Коледа – единият се намира в Тихия океан, а другият – в Индийския.


Източник: obekti.bg