Текущите и старите задължения на областната болница във Враца са близо 13 млн. лв, а уставният капитал на дружеството едва е около 4 млн лв.

По-рано днес медицински служители протестираха с искане държавата като основен акционер в МБАЛ - Враца да се намеси и да я спаси от фалит. Протестиращите настояват да получат и забавените им заплати. По думите им трябва да получат заплата и половина, които се забавят с месец.

"Въпреки предприетите мерки за преструктуриране на болницата, като бяха закрити четири отделения и съкратени 120 служители, финансовото положение на болницата не се подобри", каза д-р Емил Младенов, председател на организацията на КТ "Подкрепа" в лечебното заведение. Той допълни, че тежкото финансово положение на врачанската болница се дължи на управлението на няколко ръководни екипа назад в годините.

Д-р Младенов заяви, че държавата трябва да поеме отговорност и да помогне на болницата, която има функциите на областна, а за някои направления е и междуобластна. Той припомни, че МБАЛ - Враца е важна част от националната сигурност на страната, тъй като в областта работи единствената атомна централа в страната.

Сегашното ръководство на болницата предприе действия за вземане на банков заем от 6 милиона лева, с които да покрие част от старите задължения, но нито една банка не се съгласи да отпусне заем. Затова преди дни изпълнителният директор Орлин Цветков подаде оставка, която още не е приета, потвърдиха от пресцентъра на врачанската болница.

Пациентите ще бъдат обречени, защото друго лечебно заведение, което да изпълнява социални функции на територията на Враца - няма. Частните болници не преглеждат тежко болни, коментират протестиращи.