© lakatnik.info

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи: от 5 до 10 г., от 11 до 14 г. и от 15 до 18 г. Заявки за участие в конкурса се приемат до 28 май (вкл.) на адрес: www.lakatnik.info, на facebook страницата на събитието или чрез попълване на бланка в библиотеката на НЧ "Градище 1907" - Своге.

Получените художествени произведения ще бъдат оценени от жури, а отличените творби ще бъдат подредени в обща изложба в НЧ „Градище 1907”- Своге. Награждаването на призьорите ще стане на 2 юни от 14:00 часа в ОУ „Христо Ботев” - Гара Лакатник.

В рамките на конкурса тази неделя, 23 април, в НЧ ”Искърски пролом” - Гара Лакатник ще се проведе уъркшоп с урок-беседа и презентация. По време на него ще бъдат възкресени моменти от биографията на художника, а чрез мултимедията ще бъдат пресъздадени кадри от неговия творчески път. Желаещите могат да се включат в уъркшопа като покажат своя творческа интерпретация на картина на Мирон Манлихеров. Участието в това събитие не е обвързано с участие и в конкурса.

Формата за участие в конкурса може да изтеглите на: lakatnik.info

Мирон Манлихеров е един от съвременните будителите на Лакатник. Роден в Михайловград (дн. Монтана), неговата житейската съдба и творчески път са тясно свързани с китното свогенско село, откъдето е неговата съпруга. Инженер-маталург по професия, наред с професионалната си дейност, той рисува стотици пейзажи, старинни къщи, портрети и натюрморти, вдъхновени предимно от красотите на Искърското дефиле.

Множество къщи в Гара Лакатник са украсени с негови произведения, рисува и на обществени места, като например стенопис в местното читалище. Има повече от 1500 картини. Повечето от тях са дарени от самобитния художник или откупени от негови почитатели от цялата страна, а както и от Испания, Германия, САЩ и др.

Развива активна благотворителна дейност. Периодично организира школа по рисуване за талантливи деца. Напътства и рисува заедно с децата на Празника на детската рисунка в Лакатник. Има няколко самостоятелни и участия в общи художествени изложби в Своге и София.

Мирон Манлихеров почина на 8 май 2016 г.