Този въпрос задават от Коалиция за медийна грамотност, организатор на Don’t fake with me - конкурс за тийнейджърски видеа, които разказват за фалшиви новини и какви са били последствията от тях.

Поканени да участват са всички тийнейджъри между 14- и 18-годишна възраст."Потърсете информация за случаи, в които фалшиви новини са били разпространявани като истински и какви са били последствията от тях. Направете видео с продължителност между 5 и 10 минути. Може да разкажете един такъв случай, а може и да направите ваша класация от 5 фалшиви новини, които са ви впечатлили. Разкажете с ваши думи защо според вас лъжата е успяла да се разпространи и как е била разкрита. Може и самите вие да разкриете фалшива новина и да представите доказателства", напътстват от коалицията.Видеото трябва да отговаря на следните изисквания:

Ясно представя новината, кое е истина и кое не и какви са били последствията;
Показва поне 3 техники за разпознаване на фалшиви новини;
Успява да предаде наученото по забавен и достъпен начин;
Използва изцяло оригинално съдържание (с изключение на коментар върху чуждо съдържание, свързано с новината);
Използва уважителен и не дискриминационен език;
Спазва правила за анонимност на личните данни;
Подходящо е за всички възрасти.

Изпратете видеото на info@gramoten.li до 28 февруари 2019 г.

Създателите на първите три най-добри видеа ще получат очила за виртуална реалност и картички с добавена реалност. Всички видеа, отговарящи на условията на конкурса, ще бъдат публикувани тук.