Близо 800 участници от София, Видин, Търговище, Пловдив, Враца, Мездра, Тетевен, Пордим, Благоевград, Плевен, Асеновград, Ловеч, Елин Пелин и още осем населени места ще мерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”. За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от градовете Русе, Търговище, Елин Пелин и Дупница.
Изпълненията на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председателите в трите раздела са проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив, ас. д-р Валери Димчев от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, и Красимир Кондов - главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл – Плевен.

Десетото юбилейно издание на „Напеви от Северозапада” ще бъде открито на 27 април с изявите на младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма домакините са подготвили концерт на носителите на най-голямата награда в конкурса – Приза на кмета на Община Монтана, от предходните години и на народния певец от Видин Любен Захариев. Той е един от популярните съвременни народни изпълнители от нашия регион.

На 28 април когато са разделите „Хореография” и „Инструменталисти”, докато журито определя победителите, участниците ще имат възможност да гледат филм за Монтана и културните събития, провеждани тук. Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей - Чипровци, която ще бъде подредена във фоайето на партера на Младежкия дом, битов кът на Исторически музей – Монтана, базар на занаятите и изложба на снимки от всички минали издания на конкурса.

Десетият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и Школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.