"В момента нощувките се движат между 15 лева за легло до 35-40 лева, в зависимост от това какво се предлага към цената на нощувката. Това е цена за едно легло. Ако е 15 лева, това означава, че получавате просто едно легло в стая, но ако е от 40 и нагоре лева би следвало в цената да имате повече лукс, да имате включена храна", каза Колчева.

За разлика от миналия август, когато към същата дата в един от малките хотели в Черноморец е нямало нито едно свободно легло, тази година все още има възможност за резервации в разгара на сезона и то на прилични цени. "Тази година сезонът е по-слаб в сравнение с миналата. Цените са горе долу с 30-40% надолу", обясни и управителят на хотел Траян Ахмаков. Хотелиерите предлагат и допълнителни отстъпки при наемането на стая за по-дълъг период.

В Слънчев бряг това лято са отворени една около 30% от местата за настаняване. Хотелските комплекси, които традиционно приемат основно чужди летовници по чартърни програми, сега работят с българи. Комплексите предлагат освен ол инклузив и редица допълнителни екстри, като безплатни чадъри и шезлонги, атракциони. От бранша съветват при избор на почивка да се сравняват цените не само посочени в платформите за продажба на стаи, но и чрез обаждане на рецепция. И обясняват, че при избора е много важно да се сравняват цените на една и съща категория хотели.

Данните показват, че семейство с две деца би платило 2800 лв. за 7 нощувки в хотел на първа линия в "Слънчев бряг" след 24-и август. За същия период в Созопол 7 дни със закуска и вечеря биха стрували на 4-членно семейство 2100 лв.