След успеха на първото издание на националната инициатива „Читател на годината”, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел заедно със Столична библиотека и подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, стартира второто издание.

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Целта на националната кампания „Читател на годината” е да увеличи дела на четящите хора и да насърчи интереса към четенето и ученето през целия живот като предпоставка за социална реализация и висок жизнен стандарт. Тази цел е в унисон с целта на държавите от Европейския съюз до 2020 г. делът на хората, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20% на по-малко от 15%, тъй като липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт.

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел. Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата на 21 януари 2017 г. в Дома на Европа.