Български език и литература (БЕЛ)и математика са основните дисциплини, при тях в най-голяма степен може да се измери усвояването на компетентностите на учениците. Но те не са достатъчни - необходимо е да стимулираме учениците да придобият по-комплексни знания и умения, в това число и по природните и обществените науки, при които като че ли е най-трудно да мотивираме учениците. Предлагаме БЕЛ да бъде съчетан с обществени науки, а математиката с природни науки, като тази промяна да влезе в сила от 2022-2023 година. Това дава възможност системата да бъде подготвена за тази промяна, обяви Вълчев.

Тази промяна дава по-голяма възможност за прилагане на комбинация от знания по различните предмети, добави той.

Предлагаме увеличение на часовете по математика с един час седмично. За географията и природните науки ще предложим промени, насочени към отпадане на излишна фактология, това което изисква заучаване, не изисква умения или пречи на придобиването им. Важното е да се провокира интереса към учене, любопитството към света, посочи образователният министър. Не предвиждаме промени в прогамите по БЕЛ и история, уточни той.

Предлагаме в 5-и, 6-и и 7-и клас да бъде създаден нов предмет - дигитални умения и креативност. По този начин надграждане знанията и уменията по компютърно моделиране, които учениците са придобили в 3-и клас. Днешното поколение деца ще живеят в ера, кояо ще изисква взаимодействие с изкуствен интелект. Дигиталната креативност ще бъде ключова за микса от знания и умения, която трябва да пробият тези деца, заяви министърът на образованието и науката.