Естествено, че и Пенка ще я почерпим подобаващо, като вече кипи усилена подготовка по посрещането й“, каза с усмивка един от организаторите на международния фест и председател на Сдружение „Роден край“, Борислав Крумов. Това ще бъде първата публична проява на Пенка, която само преди два месеца стана майка на малкия Джон. Теленцето пък беше кръстено на британския евродепутат Джон Кларк, който първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел.

Очаква се тази година на „Балканска черга“ да се съберат над 3000 участници, които ще покажат завидни танцови и певчески умения. Естествено за всички жители и гости на селото е предвидена богата фолклорна програма, в която ще вземат участие състави от трите държави. „Започваме на 21 септември, като фестивалът е тридневен и ще продължи до 23-ти. През втория ден ще покажем 80-метрова черга от баници, погачи и зелници, която е достойна за Гинес. С всяка изминала година чергата става все по дълга и това се дължи на огромния интерес от страна на всички участници“, обясни още Крумов.

По негови думи пред всички присъстващи ще бъдат направени и множество демонстрации – месене на баници, приготвяне на традиционния за региона качамак и др. „Тази година отново ще има борби и отново те ще бъдат на мегдана в селото. Най-добрият пък ще получи като подарък агне и естествено парична премия“, издадоха и от кметството в Шишковци, които също са организатори на тридневния фестивал.