© БНР

С филма "Серафим" бургазлийката Ваня Донева завършва магистратурата си по "Кино и телевизионна режисура" в класа на проф. Георги Дюлгеров в Нов български университет. Главната роля на Серафим изпълнява актьорът Ивайло Христов. "Серафим" е интригуващ за зрителите с това, че е един от малкото филми, снимани по произведения на Йордан Йовков.

В часовете по литература на VI и VII клас гостува късометражният филм и голямото сърце на режисьора. Чрез средствата на аудио-визуалното изкуство шестокласниците преосмислиха Йовковата идея, особено актуална в наши дни - да проявяваме милосърдие към хората, изпаднали в беда. Седмокласниците преговориха сюжета чрез филма, защото само след два месеца им предстои национално външно оценяване.

Учителят по български език и литература Красинка Николова разказа за MediaNews: „От сърце благодаря на Ваня Донева. Свързах се с нея във фейсбук страницата на филма. Така разбрах, че и други колеги от страната, а и от български училища в чужбина, са помолили да гледат филма. Тя се отзова веднага и така Йовковият Серафим „посети“ всеки дом. Обещах и изпратих най-интересните домашни работи, които дописват липсващи сюжетни моменти. Кой знае, може пък творческата задача да роди нов сценарий. Отзивчива, сърдечна и талантлива – за мен това е Ваня Донева“.