За Деня на готвача разказаха дванайсетокласниците Анатоли и Ивка. Те припомниха, че готвенето е сред най-често срещаните хобита, с които хората запълват свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, въпреки че историята не казва точно кой е бил първият готвач. Според една от древните легенди, първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.

Първите записани рецепти в историята идват от Вавилон, Древен Египет, Китай и Близкия Изток. Част от тези рецепти са се запазили и до ден днешен.

Във връзка с Международния ден на готвача, днес в ПГ „Алеко Константинов“ – град Мездра, се проведе открито занятие – кулинарна работилница. Бъдещите кулинари от 12 клас, заедно със своите учители, отбелязаха по нетрадиционен начин празника на кулинарните изкушения. В духа на народните традиции бяха избрали интересна тема за този ден – „Край огнището на баба“. Заедно със своите учители бяха се поровили назад във времето, за да открият и запишат традиционни местни ястия от региона.

Две от зрелостничките – Радослава и Камелия, разказаха защо са избрали именно тази професия. И двете бяха категорични, че след завършването си тук, ще продължат образованието си по избраната вече професия.

Край огнището на баба възпитаниците на гимназията представиха традиционния български боб в гърне, който къкреше на специално приготвеното огнище, типичните лютики, неизменния ароматен топъл хляб, прясно домашно сирене, зелник, пълнено пиле, лозови сармички, тиква с орехи и мед, различни видове баници, апетитна туршия и прословутите български люти чушлета.

Специален гост край огнището бе Елеонора Георгиева, секретар на НЧ „Съзнание“ с. Типченица. Тя разказа за традиционните храни, достигнали до нас от предците ни, и приготвянето им. Сладкодумната гостенка запозна младите кулинари с типичните за региона кухненски уреди, които са използвали нашите баби и дядовци в далечните времена.

Наред с бабините рецепти, бъдещите готвачи показаха своите кулинарни умения и с вкусни изкушения от съвременната кухня, която днес всички познаваме . Най-любопитното ястие се оказа оригинално приготвената картофена торта, както и билковите питки.

Накрая кулинарният празник събра около отрупаните маси в ресторанта на открито всички присъстващи, за да опитат вкусните гозби от някога до днес.