© Борис Кръстев

Отлично се представи Мъжката фолклорна група „Змей Горянин” при НЧ „Факел -1926” в село Зверино за традиционно пеене, в съпровод на Йордан Борисов и Недко Недялков, както и Женската фолклорна група „Плетеница“ – Зверино. Със звънките си гласове и безспорен талант те заслужиха грамоти и медали. Индивидуална награда – медал заслужи и Димо Филипов – продуцент и ръководител на МФГ „Змей Горянин“.

Грамота получиха и представителите на груповото умение „варене на домашен сапун“ от НЧ „Просвета-1928“ в Царевец, вписани в националната листа „Живи човешки съкровища” през 2021 г. - Лиляна Лещарска, Илинка Кръстева и Маргарита Петкова.

© Борис Кръстев

Овациите на публиката грабна 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров от село Лик. Той получи медал, а тазгодишното му участие в събора бе десето.

Георги Димитров се представи и в съпровод с Танцова формация за автентичен фолклор при НЧ „Наука-1919“ село Лик, която също получи медал.

© Борис Кръстев

Основни организатори са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.