© община Берковица

Всяка година Община Берковица организира празник по повод светлите празници – Великден, Лазаровден и Цветница. И през тази 2020 традицията не е забравена, но се провежда по нетрадиционен начин. Невъзможността за близки контакти между участниците в събитието породи необходимостта от дистанционното му провеждане.

Подрастващите от град Берковица, под ръководството на родители и учители, изобразяват най-слънчевите и най-пъстрите празници в пролетния обреден календар на българина с четка и бои, чрез музика и чрез поезия.

С творбите си талантливите деца откриват чудния свят на традициите и изкуството и докосват сърцата на всички с шарени мотиви, безброй нюанси, весели мелодии.

© община Берковица

„Следвайки дирята на нашите предци и не забравяйки всичко онова, което ни е съхранило като народ, предаваме от поколение на поколение родното, изконното, истинското. За да помним и пазим! И нека цветята на нашия град – децата на Берковица, със своите очарователни усмивки, позитивно настроение, грейнали лица и богати на цвят и звук творби, да превърнат личния ни свят във вълшебна палитра от щастие. Бъдете здрави!”, написаха от общинската администрация.

В трудните дни, в които се намира светът, в условията на физическо дистанциране, желанието за единство и опазване на българското е и желание да се запази силата и борбения дух.