Името си "Леденика" носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото, близо до входа и през този сезон те са невероятно красиви, разказва Момчил Янков и добавя: "В пещерата има малко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него".

Туристическата обиколка на пещерата трае около час. Маршрутът обхваща 350 метра от пещерните галерии. Разходката започва със залата "Преддверие" - това е и най-ниската част на пещерата, в която се образуват ледените скулптури, откъдето идва името й. От "Предверие"-то посетителите преминават през ниския проход "Плъзнята" и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до "Голямата концертна зала". В нея посетителите могат да видят интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и др. След "Концертната" маршрутът преминава през железни мостове, през малката и голяма пропаст и коридора "Завеските", за да се достигне до "Бялата зала".

С Постановление на Министерския съвет през 1960 г. пещера "Леденика" е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България, пояснява Янков. Развлекателният парк "Леденика" работи всеки ден от 9:00 до 17:00 часа, а влизанията в пещерата стават на всеки кръгъл час с екскурзовод