"С подписването на анекса смятаме, че промяната на здравната система е в ход", каза министър Сербезова. По думите й 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти. "Постигнатите приоритети са в областта на профилактиката и превенцията, е-здравеопазването, детското и майчиното здравеопазване, повишаване на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенствата в доходите, прозрачност на медицинската дейност", допълни министър Сербезова.

С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширяват се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, допълни министър Сербезова.

Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май, каза Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова.

Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на ръст на стойността на клиничните пътеки и процедури, каза още министър Сербезова. По думите й целта е да се намалят свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации. Болниците, които не постигнат договорените в Колективния трудов договор начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на сто, а не средно с 25 на сто.

Министерството работи над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които са определящи в даден регион, обясни заместник-министър Петър Грибнев.

Предстоят промени в спешната помощ, а първият хеликоптер за нуждите й се очаква в края на годината, каза доц. Тонев. Предвижда се и от линейка, транспортираща пациент, да може да се запазва легло в дадена болница, така че в нея да имат готовност да посрещнат болния, обясни той.

В края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години и в него ще можем да предложим промени, допълни той.