Юлия Андреева - главен библиотекар и завеждащ отдел "Краезнание”, изнесе обстойна лекция и мултимедийна презентация за събитията, станали на 21 ноември 1877 г., когато руските войски, командвани от полк. барон Николай Притвиц, освобождават Кутловица. Тя представи на аудиторията изследвания и проучвания на краеведи и историци от нашия край за хода на събития по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., биографични данни за опълченци, останали да живеят в Кутловица след Освобождението, улици и паметници, именувани на участници от войната, в знак на признателност.

Участие в лекторията взе и историкът Йордан Герасимов, който разгледа хронологично значимите сражения, които са се водели в Кутловица по време на Освобождението и показа портрет на освободителя на Монтана полк. Николай Притвиц, както и на Арнолди.

Председателят на Общински комитет "Васил Левски” - Монтана Траяна Ценова връчи на директора на Регионална библиотека "Гео Милев” Анелия Иванова-Тодорова грамота за съпричастност към каузата на комитета за активно участие в неговата дейност и популяризиране делото на Апостола на свободата. Грамота за активно участие в дейността на ОбК "Васил Левски” получи и на Йордан Герасимов - учител, историк и общественик, директор на Държавен архив - Монтана (1990-1999)