„Днешното мероприятие е замислено, за да си спомним за едни от най-виртуозните детски разказвачи, които световната класика познава“, каза при откриването на четенията председателят на Литературен клуб „Христо Ботев“ Светла Дамяновска.

По време на литературното събиране членовете на клуба запознаха присъстващите с част от биографиите на известни автори и прочетоха откъси от най-популярните им произведения.

Бяха представени автори като германския поет и писател Вилхелм Хауф, Луис Карол – британски писател подарил на детската литература книгата „Алиса в Страната на чудесата“, Алън Милн - английски писател, останал незабравим с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и вечната Астрид Лингрен с най-популярната нейна героиня „Пипи Дългото чорапче“.

По случай седмицата на детската книга в читалнята на библиотеката бе подредена изложбата на Ана Николова, с рисунки от детската книга на Рени Митева – „Две весели приказки“. През тази година авторката предстои да издаде и втора книга за деца – „Копривени въженца“, която също е с илюстрации от Ана Николова.

Годишнини от рождението на известни детски автори:

Вилхелм Хауф – 220 г.

Вилхелм Хауф е известен германски поет и писател. Най-популярните му творби са приказките „Малкият Мук“, „Халифът Щърк“, „Корабът на призраците“, както и „Джуджето Дългоноско“, „Студеното сърце“, „Странноприемницата в Шпесарт“.

Луис Карол – 190 г.

Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, е британски писател, философ, математик, логик и фотограф. Променил е името си, защото е искал да се представя като детски автор, тъй като е бил преподавател по математика в Оксфорд. Неговите най-известни произведения са „Алиса в Страната на чудесата“ (1865) и „Алиса в Огледалния свят“ (1871). Двете части са написани за истинско момиче, с което Луис Карол се запознава, когато то е на четири години. Момиченцето се казва Алиса и е дъщеря на декана на колежа, в който преподава.

Алън Милн – 140 г.

Алън Александър Милн, познат като А. А. Милн, е английски писател. Известен е с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и с много детски стихотворения, някои от които също са за Мечо Пух и неговите приятели.

Астрид Лингрен – 115 г.

Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска детска писателка. Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика и са издадени в повече от 100 страни. Първата история за най-популярната ѝ героиня „Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г. Първата книга за Пипи в България е от 1968 г.