Процедурата е вече към края си и се надяваме до няколко месеца да бъде внедрена. Локализацията ще се предава при всички случаи, дори когато е изключен джипиесът, и ще се предава само при повикване към телефон 112, в други случаи няма да може да се проследява повикването, добави той.

С развитието на технологиите сме изправени пред нови предизвикателства. От три години в Европа се разработва ново поколение 112, което поставя приемането, предаването, реакцията на мобилните екипи на съвсем друга основа. В тази връзка у нас беше разработен проект за нова концепция за изграждане на нова система 112, базираща се на последните технологични новости –в изграждането на концепцията участваха специалисти от Министерството на здравеопазването, МВР, транспортното министерство, БЧК, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и Столична община. Ще бъде изградена на единна платформа и ще има повече от 4000 потребители. За информация, в момента потребителите са не повече от 300. Сигналите за аварии, които постъпват от гражданите, вече ще бъдат приемани с т.нар. многофункционално приемане, т.е., ще имаме възможност да приемаме сигнали не само от гражданите, а от системите за автоматично предупреждение, системите за ранно предупреждение, системите за видеонаблюдение, както и системи, които дават информация за инциденти, дори в жилищата на гражданите, обясни Цеков.

Новата система ще даде възможност за ефективно комуникиране и споделяне на ресурсите, използвайки новите технологии, което ще направи системата доста по-евтина, отколкото ако трябва да се правят отделни системи за всички служби. Въвеждането на новата система ще допринесе и за повишаване на общественото доверие и удовлетвореност на гражданите от телефон 112. За мен най-важното е, че ще има единна платформа и ще има възможност всяка една от службите за спешно реагиране да ползва информацията, която ѝ е необходима, заяви още Цветомир Цеков.