© Община Лом

В Деня на Светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря, 11 май, преписът на „История славянобългарска“, направен от ломските деца, бе представен на тържество в НЧ „Постоянство 1856“.

За живота и делото на Паисий Хилендарски разказаха деца от ОУ „Константин Фотинов“. Ученици от ПГ „Найден Геров“ представиха делото наПоп Пунчо, родом от с. Мокреш, Ломско, който е направил един от първите преписи на Паисиевата история през 1796 г. Освен преписа, в сборника си Поп Пунчо публикува автопортрет и над 50 рисунски, предимно религиозни - на Божията майка, светци и апостоли. Пунчовият сборник е постижение, сравнимо с Лондонското евангелие и Манасиевата летопис заради детайлните изобразени образи.

Преписът на „История славянобългарска“, който направиха ломските ученици, бе връчен на читалищната библиотека от най-малкия участник в инициативата – 8-годишната Кати Катиева, второкласничка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Ковачица. Всички деца, които участваха в преписа на историята, бяха наградени с дипломи от нотариус Станислав Станчев, спомоществувател на читалището. Учениците бяха поздравени чрез видеообръщение от известната писателка Здравка Евтимова, която определи направеното от тях като „красив подвиг“. Кристина Павлова от читалищната библиотека благодари на всички ученици, учители и колеги, които се включиха в инициативата.

Слово за Паисий Хилендарски произнесе Видинският митрополит Даниил, който благодари на учителите и похвали децата. Негово Високопреосвещенство подари на читалищната библиотека фототипно издание на „История славянобългарска“ от Зографския манастир в Света гора.