Акцент в програмата на XIV Ловен събор "Мездра 2019" бе състезанието в дисциплината "Скийт" (спортна стрелба по летящи панички). В отборната надпревара се включиха 5 тима, съставени от по трима ловци, които изпробваха своя мерник в 25 изстрела от 8 различни поста по мишени, изстреляни от голяма кула, малка кула и дубле.

Победител в отборното класиране стана тимът на Ловно-рибарска дружина - Цаконица в състав: Иван Георгиев, Йордан Йорданов и Димитър Йотов, който събра общо 53 т. На второ място се наредиха представителите на ЛРД - Караш (Ивайло Иванов, Кристин Иванов, Иван Иванов) с 44 т., а на трето - формацията на ЛРД - Горна Кремена (Емануил Павлов, Теодор Николчовски, Стилиян Иванов) с 41 т. Пети е шести останаха вторият и първият отбор на ЛРД - Лик-Дърманци.

В индивидуалната надпревара най-точен мерник демонстрира Иван Георгиев от ЛРД - Цаконица, следван от своя съотборник Йордан Йорданов и от Кристин Иванов от ЛРД - Караш. За стриктното спазване на правилата зорко следеше съдийски тандем, начело с бившия началник на РПУ - Мездра Тихомир Христов.

Призьорите получиха грамоти и ловни аксесоари, които им бяха връчени от д-р Григор Томов, председател на Сдружение "Ловно-рибарско дружество Мездра - Роман". Със специална грамота беше отличен най-възрастният ловец, член на сдружението - 84-годишният Нецо Вълчовски от ЛРД - Лик-Дърманци, който ловува вече повече от шест десетилетия.

В словото си при откриването на събора д-р Томов подчерта приноса на сдружението в борбата с Африканската чума по свинете и в подобряването на материалната база.

"Обединен в 28 ловни дружини, нашият колектив от 1100 ловци и риболовци води активен и здравословен живот, каза още председателят на сдружението. През изминалия ловен сезон отстреляхме 311 диви свине, 31 сърни, стотици зайци и хиляди пъдпъдъци, яребици, гургулици, бекаси и др. Отстреляхме също 311 чакала, 122 лисици и 20 скитащи кучета. Грижихме се и за нашите 73 400 хектара ловни площи, защото ловът не е само стрелба, но и грижа."

В разгара на събора водосвет за здраве и наслука на ловците отслужи отец Георги Няголов, след което освети трите казана с овча чорба, приготвена от 5 овце от майстора готвач Тихомир Благоев.

За празничното настроение на сборяните се погрижиха популярната поп фолк певица Джина Стоева, Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и духов оркестър "Джипси Бенд" от Враца.