Във връзка с усложнената епизоотична обстановка и констатираното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци, община Провадия се въвеждат ограничения в районите до границата с Румъния, съобщават от земеделското министерство. Те са посочени в приложения към заповедта.

В първата буферна зона, която обхваща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км около с. Тутраканци, се забранява груповият лов. Това засяга 119 ловни дружинки от общо 2810 в България, или само 4.2% от всички. Втората зона, в която груповият лов е разрешен, но без кучета, обхваща териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно между 10 и 20 км около с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничения.

На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

Изпълнителна агенция по горите напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм.

Разрешена е употребата само на боеприпаси тип куршум.