Според тях проблемът е, че се създават т. нар. "тихи зони", в които се събират прасетата от съседните райони. Евентуално те се заразяват и след това в търсене на храна изминават голямо разстояние, в което заразяват и останалите прасета.

Според ловците, ако ловът бъде разрешен, ще има много по-сериозен отстрел и прасетата ще намалеят като численост. Ако не бъдат чути, ловците са готови след 1 октомври да обявят национални протести със затваряне на пътни артерии.

Междувременно стана ясно за случай, в който са избити свине извън 20-километровата санитарна зона. В мездренското село Брусен хората се съмняват дали наистина е трябвало да избиват прасетата си, както им е било наредено.

Официално информация за това, че те не попадат в зоната за клане на животни няма, но от областната администрация обясниха, че селото е извън 20- километровата зоната около свинекомплекса в село Чирен.

Епизодичната областна комисия обаче е взела решение да се пристъпи към доброволно клане на животни, тъй като рискът е голям и има опасност от разпространение на заразата.

Хората разказаха, че много бързо са заклали животните. Кметът на селото Георги Николов обясни, че още в началото е имало съмнения за това решение. Все пак са изпълнили заповедта.

Източник: btvnovinite.bg