След като миналата седмица протестираха колегите им от Южна България, днес и лозарите от Северозапада поискаха спешна актуализация на бюджета до края на годината, като бъдат отделени 60 милиона лева за бранша. Те настояват и за изравняване на субсидиите на българските лозари с тези от останалите страни от ЕС.

Производители на грозде от района на Монтана, Враца, Видин и Лом блокираха пътя - трактори и работници спряха колите от Монтана за Враца, на земята изсипаха касетки с грозде, предаде кореспондентът на БНР.

“От 15 години се борим за увеличение на субсидиите”, каза Младен Цолов, производител от Мизия:

"Себестойността на гроздето е не по-малко от 70-80 ст., а се налага да го продаваме по 50-60 ст. и сме на чиста загуба. За да може да бъде компенсирано това, трябва да се увеличи субсидията за нашия сектор", подчерта Цолов, припомняйки че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с близо 30 лева на декар годишно, а в останалите страни в съюза субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно.

Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев се срещна с протестиращите:

"Подготвили сме и ще го направим този гаранционен фонд, в който държавата ще има много по-голямо финансово участие и ще го предоставим точно на тази браншова организация, да може да ги подпомага в такива моменти на криза", каза Коев.

Производителите на грозде се надяват да бъдат отпуснати средства за тях при актуализацията на бюджета:

“В противен случай ще вземем по-строги мерки”, категоричен бе Калин Иванов, производител от Лом и член на Националното сдружение на българските лозари:

"Най-вероятно София - Пловдив ще я затворим, ще сложим палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите, ще стоим там, докато има някакво решение на въпроса."

България е последна в Евросъюза по субсидиране на лозарството с под 14 евро на декар годишно. В останалите страни субсидиите достигат до 200-300 евро на декар годишно, пресмятат от Сдружението и посочват, че целта е управляващите да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.