Производителите на грозде ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

„Извънредна мярка COVID от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. измени регламентите на Европейския съюз и позволи да бъдат заделени 2% от Програмата за обезщетение на земеделските производители, в това число и гроздопроизводителите“, поясни Василева. Подпомагането ще се определя в зависимост от размера на площите на стопанството - най-ниското е до 1 хектар, където получаваната помощ е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара - ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Ресорният зам.-министър припомни, че вчера започнаха и двата приема по извънредната мярка по ПРСР – COVID 1 и COVID 2, a също и по de minimis със срокове за изплащане на средствата от страна на ДФ „Земеделие“ до края на месец септември. Тя уточни още, че през 2020 г. са разработени две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, една от които е събирането на реколта на зелено, където приемът е приключил. По нея стопаните вече са получили малко над 1.5 млн. лв. за площ 544 хектара. Припомняме, че мярката беше разработена по искане на бранша, като се осигури възможно по-висока ставка от 303 лв. на дка. Другата мярка в помощ на заетите в бранша е кризисното съхранение на вино. Там приемът също приключи и след края на проверките, ще бъдат изплатен бюджетът по мярката до 5 млн. лв.