Холандия и Белгия
Денят на св. Николай, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните части на Холандия и на 6-ти в южните региони, както и в Белгия.
Празникът е свързан подаряването на подаръци на малките деца. Всяко дете трябва да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях лакомство за коня на свети Николай – захар, морков и др. А то получава малък подарък, ако е било послушно през годината.

Франция
Във Франция Свети Никола се счита за защитник на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от зъл месар, който ги поканил в магазина си и ги убил. Видял всичко отстрани, Свети Никола ги съживил чрез молитвите си и ги върнал при семействата им.
В наши дни традиционно на празника се приготвят джинджифилови сладки и бриош с лика на светеца.

Германия
В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, за да плашат децата. Крампус е фолклорно същество, характерно за вярванията на германоезичните народи. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, така и в Германия и Австралия се вярва, че Свети Никола ги защитава. Децата оставят плетен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Чехия
Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На добрите се раздават сладкиши, а на лошите се дава картоф.

Палестина
Свети Николай е покровител на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната църква "Св. Никола" се провежда тържествена божествена литургия.

Източник: dariknews.bg