„Чипровският килим е зареден с положителна енергия, която килимарката втъкава в орнаментиката, която носи своите послания. Тепърва ще преоткриваме прелестите на това творение. Символиката в Чипровските килими е древна и най - вероятно в корените й се крият много от магическите и религиозните символи на прабългарите. Фигурите, които формират изображенията в килимите от най - ранния конструктивен период, са триъгълниците.

Дилян Димитров - депутат  от ГЕРБ
Дилян Димитров - депутат от ГЕРБ

От тяхното съчетаване се получават фигурите "маказ", "бибица", "канатица", "каракачка"". "Канатица" означава крило и се смята, че магическото й действие е закрила, късмет и благополучие...Тъканите чипровски килими служат не само за украса, уют и топлина в дома, но осигуряват на къщата и нейните обитатели закрила и късмет, тоест имат вълшебна сила", разказа тъкачката Сийка Тачева, авторка на иконата на Света Дева Чипровска.



На времето изработването на килима е било колективно дело. Мъжете отглеждат овцете за вълната. Стрижат, участват в прането й, влаченето на единак и дарак, боядисването в природни багрила. Някои са умеели да предат на чекрък като Леко Вандин, други дори са тъкали не по - зле от жените като Ванчо Чушкарчето и Сандо Димитрачков. Децата са мотали /навивали/ маньето /преждата/ на канури.
Накрая, като се изтъче килима, се прави баница и всички сядат да отпразнуват изтъкаването на килима, а малките момиченца ги люлеят, допълни Сийка Тачева.