И тази година десетки жители от градчета и села от Искърското дефиле, Враца и София ще се изкачат по тясната планинска пътека, за да станат свидетели на пресъздаването на геройството на въстаниците.

Панихида в памет на загиналите 12 ботеви четници ще отслужи отец Николай. Официални гости ще бъдат кметовете на населени места от Искърското дефиле, кметът на Мездра - инж. Генади Събков, уредникът на комплекс “Ботев път” във Враца, представители на патриотични движения, национално движение Русофили.

Свещеникът ще прочете имената на загиналите в Рашов дол – Георги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо, Петко Цолов, Герго Кьопчев и две овчарчета от Люти брод. Историята мълчи за фамилните имена на някои от четниците, но поколенията помнят героизма им!

След като Христо Ботев е застрелян на Вола, оцелелите четници решават да преминат Искъра при Люти брод и оттам да поемат из дебрите на Стара планина. С първите лъчи на утрото на 3 юни 1876 г. въстаниците, които са близо до природния феномен Ритлите и кошарата, смятат все още, че могат да намерят спасителния брод към свободата. Но след неравен бой загиват 12 четника начело с Георги Апостолов, един от помощниците на Войводата. С горещата си кръв тук, в Рашов дол, те отбелязват епилога на Ботевата епопея, завършека на една героична летопис. Турците отсичат главите, забучват ги на колове и тръгват по селата, за да всяват ужас и страх. Но в село Скравена се намират достойни българи, които откупват главите на въстаниците. И там е извършено най-тъжното погребение в България. Жени измиват главите на бунтовниците, увиват ги в бяло домашно платно, запалват им свещи и ги погребват като свои родни чеда. Турците гледат слисани и занемели този свещен обряд. Те са ужасени, защото тези, които почитат своите герои, белия цвят и светлината, не могат повече да бъдат роби!

Балканът ще се разтресе от гърмежите на пушките и десетки потресени и същевременно възхитени зрители ще станат свидетели на героизма в паметната битка преди 139 години. Винаги ще помним тези събития и загиналите за нашата свобода, винаги ще ги носим в сърцата си, защото “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”! --------------------

До с. ЛютиБрод се стига с пътническия влак КПВ20201 тръгващ от Централна гара София в 08.00ч. или от гара Мездра в 09:40ч. (ако няма промяна).

За тръгване от Враца в посока Лютиброд - влака тръгва 09:15ч (цена на билета 1.80лв).

За информация за влаковете (гара Мездра): тел. 0884405718 и 0889472138

За целта е създадено фейсбук събитие: https://web.facebook.com/events/758978654263627/