Според психолозите към симптомите на тази зависимост могат да се отнесат пренебрежителното отношение към здравето и външен вид, недоспиването, намаляването на физическата активност, намаленото общуване в реалния живот. Често се наблюдава умора и сухота в очите или синдромът на повтарящите се движения. Някои любители на виртуалната реалност, когато са на разстояние от компютъра започват да изпитват безпокойство.

При част от тях се наблюдават подсъзнателни движения на пръстите, наподобяващи работа с клавиатура. Хората, зависими от мрежата, като правило отричат своята зависимост, твърдейки, че човек не може да стане зависим от техниката. Тяхната реплика е ”още 1 минута” в отговор на всяко предложение да бъдат откъснати от компютъра.

Как се лекува тази зависимост? За MediaMews психотерапевтът Мадлен Алгафари обясни: „Всички пристрастявания, или зависимости, са диагноза, но само тогава, когато тя е поставена от специалист, а не от лаик, или от разтревожен родител. Има сходен терапевтичен алгоритъм при работата със зависимости, но много е важна мотивацията на самия зависим. Той се лекува сам и трябва да е убеден силно, че го иска. А терапевтът подсказва последователността на стъпките и дава подкрепа, но не може да прави стъпките вместо пациента. Помага значително и груповата подкрепа и терапия!”

За болшинството от хората глобалната мрежа наистина е почти безкрайна възможност за достъп до информация, средства за комуникиране и дори място, където те намират професионална реализация. Ако, обаче интернет стане пагубен навик, непременно трябва да се потърси помощ от специалист психолог или психотерапевт.