Във връзка с извънредното положение, Министерството на земеделието и Агенцията по храните препоръчват агнешкото месо в магазините да бъде изключително родно производство.

В някои от магазините в Мездра доставят агнешкото само по предварителни заявки, което от своя страна е и гаранция за срока на годност на продукта, както и че е от български производител.

Припомняме, че предходните години търговската мрежа бе залята със замразено агнешко месо от Македония и Румъния. За тази цел тази година са въведени специални изисквания за продажбата на агнешко в търговските обекти. За предстоящия Великден в магазините трябва да информират клиентите, за произхода на агнешкото. На специална табела да бъде указана страната на произход на животното, на отглеждане и на клане.

Как да познаем качествено ли е агнешкото месо? От Агенцията по храните предупреждават, че при покупки за празниците да се пазарува от регламентирани обекти и да се четат етикетите. От миналата година Агенцията въведе практика, според която българското месо е маркирано със син печат, а вносното - с червен.

В магазините, които предлагат агнешко в железничарския град, търговците спазват въведените изисквания. Във всеки един обект има поставени табели, които указват произхода на предлагания артикул и съответната цена, а задължителният син печат е ясно видим.

От Агенцията по храните препоръчват на потребителите да гледат срока на годност, при покупка на месо да следят има ли т.нар. син печат върху него, тъй като печатът показва, че месото е минало през ветеринарен контрол.