Ето едни от най-интересните факти за бирата.

1. Бирата е една от най-старите приготвяни напитки в света.Тя вероятно датира от началото на неолита или по-точно 9500 г. пр. Хр.

2. Първите професионални пивовари са били жени. Те са били наречени brewsters. Преди близо 7000 години в Месопотамия и Шумерия техните умения били смятани за толкова важни, че те са единствените, на които било разрешено да произвеждат напитката и да управляват таверни. Също така жените трябвало да бъдат много красиви, за да могат да станат brewsters.

3. Древните египтяни построили пирамидите, пийвайки бира. Според археолога Патрик Макгавърн, работниците в Гиза получавали около четири литра бира на ден.

4. Бирата е полезна за сърцето. Италиански изследователи установяват, че хората, които пият бира в умерени количества са с 42% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с други, които не консумират пиво.

5. Пивото предотвратява камъни в бъбреците. Американски учени са установили, че една бутилка бира, консумирана всеки ден, намалява риска за камъни в бъбреците с около 40%.

6. Бирата стимулира мисловния процес.

7. Пивото е полезно за зрението канадски учени открили, че една бира на ден е достатъчна да повиши антиоксидантите в тялото и да ни предпази от катаракта.

8. Бирата понижава кръвното налягане.

9. Пивото заздравява плътността на костите. Според проучване на американския университет "Туфтс" хората, които пият по една-две бири на ден имат 4,5% по-висока плътност на костите, отколкото тези, които не пият бира изобщо

10. Фибрите в бирата помагат на храносмилането Пивото е богат източник на разтворими фибри. Те поддържат редовната функция на стомаха, спомагат за храносмилането и намаляват нивата на холестерол.

11. Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид Тя подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускалите, помага срещу стареенето на клетките и удължава живота.




Източник: actualno.com