Това заяви Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите по повод началото на Фестивала на малината и националното изложение, които ще се състоят днес и утре в Лозница.

Малините са с доказана полезност както в диетичната храна, така и за укрепването на организма и преодоляването на стреса, добави Петков. По думите му има засилен интерес на търсене на листата от малина, които се използват в сушен вид или се включват в различни дрогерийни продукти. Малиновият концентрат, пюретата, компотите и сладката от малини оказват много добро благотворно състояние на целия организъм, на храносмилателната система и на общия тонус на човека, добави експертът. Сега на мода е консумацията на малинови смутита, шейкове с различни добавки, кексове с малини и различни сладка, посочи Петков.

Всяка година на фестивала производители показват своите местни постижения на традиционните домашно приготвени ястия, сладка, мармалади и прясно приготвени натурални сокове и пуншове от ягодоплодни, допълни той. Според Божидар Петков българинът обича малини, макар че родният пазар не е голям фактор в производството като консуматор. По думите му, вероятната причина е, че почти във всяка градина има малинови храсти, които успяват да задоволят нуждите на семейството.

България е трета страна в Европа по производство на индустриална малина, като над 80 процента от малината отива за износ, посочи Петков. За очакваната тазгодишна реколта от малини - летни и есенни, той коментира, че първоначално прогнозите са били добри, но заради ниските температури през зимата е имало измръзвания на насажденията. Късните пролетни слани също нанесоха доста голяма вреда на лятната малина и добивите са незадоволителни - по-ниски от средната за страната. Подобна е ситуацията и с есенната малина - надеждите бяха, че ще има добра реколта, но в началото на юли имаше сериозни градушки в малинопроизводителите райони, заяви Петков.

По думите му все още не може да се каже каква ще е реколтата като краен резултат, но при всички положения резултатите ще са по-ниски от миналата година. Експертът коментира още, че в същото време цените на малините са между с 40 и 50 процента по-ниски спрямо 2016 г., и в момента са в рамките на 1,90 - 2,30 лв. за килограм за индустриална малина. Причината е, че заради високите цени миналата година, голяма част от производителите не са успели да продадат продукцията си и са останали големи складови наличности.

Потенциалните купувачи също редуцираха влагането на малини в техните производства, понеже суровината им беше скъпа, и се получи едно временно насищане на пазара. Надяваме се, че към края на годината ще има раздвижване в цените нагоре, коментира председателят на асоциацията на малинопроизводителите. Редно е българските преработватели да започнат да правят висококачествени крайни продукти от малини, вместо да продават евтина индустриална суровина на западните фирми, които да ни връщат сокове, пюрета и детски храни в луксозни опаковки на цени 2-3 пъти по-високи от тези в Западна Европа, отбеляза още Петков.

Тържественото откриване на традиционното национално изложение на "Малинопроизводителите и ягодоплодните" и ежегодният "Фестивал на малината" ще бъде от 11.30 ч. днес с участието на официални гости. В двудневната програма са предвидени посещение на нови малинови насаждения, на предприятие за преработка и разфасовка на пчелен мед от малини и на предприятие за замразяване и преработка на пресни малини, както и визуална мултимедийна и практическа демонстрация на технически и научни постижения в областта на малинопроизводството. Ще има и богата фолклорна програма.

Източник: novini.bg