Унгарският маратонец бе посрещнат в Лом от ученици от Общинския клуб по екология и опазване на околната среда и експерти от Община Лом. Той разказа на децата целта на акцията си и заедно с тях пробягаха няколко километра в града.

„Чудесно е, че възпитавате децата в екокултура, която отлично се съчетава със спорта. Нямам много време да разгледам Лом, хареса ми Дунавския парк, видях и центъра. Сега продължавам към Козлодуй, после ще тичам от Русе до Силистра, откъдето отново ще се върнем в Румъния. Искаме да опознаем по-добре културата ви, хората и бита.“ – каза Пал Хидвеги-Ющьош. Той е съпроводен от съпругата си, която обаче изминава маршрута с велосипед.

Пробегът на унгареца е започнал от Донауешинген при извора на Дунав в Германия и минава през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България. В продължение на две седмици маршрутът минава през българска територия.

За каузата си Пал Хидвеги-Ющьош търси още съмишленици, „Ще тичам 3000 км до Черно море, по цялата бреговата ивица на река Дунав. Смисълът на този маратон е да се привлече вниманието върху чистата вода и екологичния транспорт по Дунав. Трябва да защитаваме реката, да сме благодрани за природното й богатство и да го пазим.“ - призова маратонецът.

Програмата му се подпомага от Министерство на външната търговия на Унгария.



Източник: oalom.acstre.com