"Недостатъчното представителство на жените в предприемачеството, икономическото лидерство и цифровата икономика е пропусната възможност за Европа, която ни струва скъпо. Благодаря на Филиз Хюсменова, която отдавна подкрепя каузата за правата на жените, и на всички членове на Европейския парламент, които прегърнаха каузата да променим ситуацията", коментира Мария Габриел.

В писмото си тя посочва ясни числа, очертаващи сериозността на проблема. Едва 17 процента от 8 милиона експерти в цифровите технологии в ЕС са жени и трудовия пазар страда от тежка липса на кадри.

"В резултат на този парадокс, Европа губи по всички показатели: икономически и социални, както и човешки капитал. Приносът към европейската икономика от включването на жените в цифровите технологии ще възлезе на 16 милиарда евро допълнително към брутния вътрешен продукт на Европа", пише още в писмото си еврокомисарят.

Сред основните причини за слабото участие на жените и момичетата в цифровата икономика са липсата на умения и по-ниския им интерес към природо-математическите и инженерни науки, наличието на стереотипи и липсата на ролеви модели, които да следват.

"Международният ден на момичетата в информационните и комуникационни технологии е добра възможност да предприемем конкретни действия. В стратегията ми Жените в технологиите съм очертала основните причини за слабото участие на жените в технологиите, както и конкретни стъпки за преодоляване на този проблем. За да постигнем истинска промяна, се нуждаем от подкрепата на всички, затова в партньорство с Българското председателство на Съвета на ЕС и предстоящото председателство на Австрия, призовавам с писмото до министрите по цифровите въпроси да обединим сили на европейско и национално ниво за справяне с първопричините на проблема в целия ЕС и всяка страна членка", каза още Мария Габриел.

Тя отбеляза, че Европа има много добри инициативи, които показват, че настоящата ситуация може да бъде променена за добро. Добрите практики ще бъдат представени в София на 25 и 26 юни по време на Цифровата асамблея. Тя ще организира също така на 19 юни в Брюксел специална конференция под надслов "Повече жени в цифровия свят: стратегия за растеж и равенство". Тази конференция ще събере на едно място, политици, млади момичета и момчета, жени предприемачи, инвеститори и всички заинтересовани страни, които активно работят по проблемите за преодоляване на ниското участие на жените в технологиите. В писмото си Мария Габриел призовава държавите да изпратят своите най-добри практики и ролеви модели, които съществуват във всяка страна до 10 юни 2018 година. Целта е те да станат част от обсъжданията на организираните през юни конференции.