Изпитът бе по програма, разработена от Българската федерация по художествена гимнастика, стартирала през 2017 година. Тя представлява система за оценяване на подготовката и подобряване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика при най-малките, разработени от Мария Петрова, Мария Гатева и Мария Кънчева.

В програмата са включени десет нива, покриващи четири вида подготовка: техническа – с тяло и уред, физическа, танцова и музикално-творческа подготовка. Основните упражнения, които се включват във всяко от нивата са: позиции, стъпки, вълни, равновесия, въртене, скокове, акробатични упражнения, физическа подготовка, техника с уред и музикално-творческа задача.

За MediaNews вицепрезидентът на БФХГ – Мария Петрова сподели, че целта на програмата е клубовете в страната и децата, които искат да се занимават с художествена гимнастика, да получат основата, а именно едно правилно телосложение, меки и красиви ръце и всичко, което е нужно децата да станат още по-добри.

Всяка гимнастичка, положила успешно изпита, получава диплома и розичка в цветовете на дъгата.

„Самият изпит е похвала и удовлетворение за децата, че първо са се справили с тези елементи и второ, те получават грамота и розичка, спрямо всяко ниво, което преминат. Розите олицетворяват дъгата и те минават и се разлистват по цветове, точно както е дъгата – от жълто стигат до златно“, поясни Мария Петрова.

Трикратната световна и европейска шампионка изказа радостта си от факта, че децата в клуб „Анелия“ имат прогрес в своето развитие.

„Ние миналата година бяхме тук, познаваме децата. Тази година виждаме наистина голяма крачка напред. Искам да им пожелая да не се отказват. Да не се предават пред първата трудност. На много от децата, които не успяват да вземат изпита от първия път, аз им разказвам за случката, в която на първото ми световно първенство изпуснах извън терена и въобще нищо не успях да направя. Но след това не се предадох и станах три пъти световна шампионка. Така, че желая на малките момиченца да не се предават пред трудности и когато веднъж не успеят, да се борят повече, за да постигнат това, което искат“, допълни Петрова.