© Мартин Петров

На експедиция от 31 юли до 7 август Мартин Петров, управляващ директор на немска производствена компания във Видин, покори кавказкия първенец връх Елбрус (5642 м) в Русия. Съществува неофициален спор за това дали Елбрус е най-високият връх в Европа или тази чест се пада на Монблан (4810 м) в Алпите. Това зависи от определянето на границата между Европа и Азия, като в последните години по-популярната теория е, че Елбрус попада в територията на Европа.

Петров е възпитаник на Американския университет в България, който тази година отбелязва своята 30-годишнина от основаването си.

В подкрепа на благотворителната кауза „България срещу диабета“ и с послание към всички българи Петров направи свое обръщение от върха: „Не спирайте да упорствате, никога не се предавайте, щастието ви преследва и ви принадлежи!“ А специално за своите колеги от AUBG Мартин Петров си направи снимка със знамето на университета и написа, че „най-добре образованите хора са тези, които са готови да покоряват върхове както като професионалисти, така и като хора."

Припомняме, че Мартин Петров е носител и на специалния приз на името на алпиниста Атанас Скатов, връчен му от Туристическо дружество „Бонония“.