По време на учението ще бъде проиграна извънредна ситуация с дерайлирал вагон от пътнически влак в района на гара Мездра, възникнал пожар и авария, свързана с изтичане на амоняк от цистернa, композирана на съседен колвоз, при която има опасност от обгазяване на града.

Занятието ще се проведе на 11 октомври от 11:00 до 13:00 часа. Очаква се на него да присъстват директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, както и други висши представители на ръководството на Министерството на вътрешните работи. Подобно демонстративно пожаро-тактическото учение се състоя преди няколко дни на гара Горна Оряховица.

През юли 2011 г. в района на ж. п. гара Мездра се проведе Национално командно-щабно учение "Защита'2011" на тема: "Действие на държавните органи при възникване на значим инцидент в железопътния транспорт". В него взеха участие повече от 150 служители на министерствата на вътрешните работи, транспорта и информационните технологии, здравеопазването, МВнР, МОСВ, МРРБ, ДАНС, Община Мездра, Областна администрация - Враца, Холдинг "БДЖ", Национална компания "Железопътна инфраструктура", както и представители на Върховната касационна прокуратура и на Националната следствена служба.