Организатори на честването бяха Тошко Кирков, бивш секретар на заводския комитет на Комсомола, основател на цех "Хидродинамична трансмисия" и бригадир на една от най-успешните бригади в завода и Цеко Иванов, най-старият работник в момента в предприятието.

"За съжаление, никой от общинската управа не уважи нашето тържество”, споделиха разочаровани организаторите.

През изминалите пет десетилетия през това емблематично до преди години за Мездра предприятие са преминали хиляди работници и служители, включително и сегашният кмет на общината.

На изпроводяк бившите и настоящи машиностроители си обещаха да се срещнат отново на 100-годишнината на завода!

* * *

За рождена дата на Машиностроителен завод "Искър" - Мездра се приема 1 февруари 1966 г., когато в града е поставено началото на нов експериментален завод към Центъра по технологии и организация при ДСП "Транспортно машиностроене", който започва да произвежда нестандартно оборудване.

През 1976 г. промишленото предприятие се специализира в производството на зъбни колела, а от следващата година се оформя като машиностроителен завод за производство на зъбни колела за цялото машиностроене у нас. И докато при създаването си в средата на 60-те години на миналия век в него работят малко повече от 100 работници, а произведената продукция възлиза на 1 млн. лв., то през 1986 г. в МЗ "Искър" работят вече 800 работници, а обемът на продукцията надхвърля 12 млн. лв.

След 1990 г. предприятието постепенно свива своето производство. В момента е с частно дружество.